środa, 17 stycznia 2018

Owocowa pianka

Składniki :
Biszkopt :
- 3 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka kakao
- 4 jaja w temp. pokojowej
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa :
- 300 g kremówki
- 1 galaretka truskawkowa
Masa truskawkowa :
- 350 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa

Wykonanie :

Każdą galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i odstawić. Truskawki oczyścić. Blaszkę wyścielić pergaminem. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, na końcu połączyć z cukrem. Następnie porcjami dodawać żółtka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i olej, po czym masę przelać do przygotowanej formy. Blaszkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec 10-12 minut. Biszkopt wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Następnie dodać jedną tężejącą galaretkę. Gotową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt. Wstawić do lodówki, aby masa stężała. Truskawki zmiksować z drugą tężejącą galaretką na mus. Masę truskawkową wylać na masę śmietankową. Ciasto ponownie wstawić do lodówki na kilka godzin, aby całość dobrze stężała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz