niedziela, 22 stycznia 2017

Ciasteczka cynamonowe z orzechami

Składniki :

- 3 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich
- 220g masła w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- cukier wanilinowy
- cynamon do obtoczenia ciastek

Sposób przygotowania :

1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
2. Masło utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez ok. 3 minuty. Dodać cukier wanilinowy, wymieszać.
3. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Do maślanej masy dodać mąkę i rękoma szybko zagnieść ciasto. Dodać orzechy, wymieszać. Ciasto wstawić na ok. 30 minut do lodówki.
5. Z ciasta formować kulki, obtaczać je w cynamonie i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć. Zachować odstępy.
6. Ciasteczka piec w temperaturze 170 stopni na funkcji termoobieg przez ok. 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz