poniedziałek, 27 listopada 2017

Croque Monsieur, czyli chrupiący pan

Składniki :

-100 g żółtego sera
- 4 kromki chleba
- 1 małe jajko
- 2 grube plastry szynki
- 1 łyżka masła + do smażenia
- 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
- 1,5 łyżeczki mąki
- 125 ml ciepłego mleka
- sól, pieprz

Sposób wykonania :

1. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Połowę rozkładamy na 2 kromkach chleba, przykrywamy szynką. Odkładamy 2 łyżki sera, resztą posypujemy szynkę. Przykrywamy kromkami.
2. Na średnim ogniu roztapiamy 1 łyżkę masła z olejem. Wsypujemy mąkę i mieszamy 1 minutę. Stopniowo wlewamy mleko, cały czas mieszając, aż sos będzie gładki i zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, wsypujemy pozostały ser, mieszamy, doprawiamy.
3. Jajko rozkłócamy w głębokim talerzu. Zanurzamy kanapki tak, aby dokładnie pokryły się jajkiem.
4. Masło roztapiamy na patelni na średnim ogniu. Obsmażamy kanapki z dwóch stron na złotobrązowy kolor i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy sosem, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika z włączoną funkcją grilla. Zapiekamy ok. 6 min. w temp. 220 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz