niedziela, 22 lutego 2015

Biszkoptowa szarlotka

Składniki :
Ciasto :
- 2 szklanki mąki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g margaryny
- 250 ml śmietanki kremówki
- sól
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta
Nadzienie jabłkowe :
- 1 kg jabłek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cynamonu

Sposób przygotowania :

Przygotuj ciasto : utrzyj cukier z dwoma jajkami. Trzecie jajko rozbij, rozdziel żółtko od białka. Białko odłóż na bok a żółtko dodaj do jajek z cukrem i utrzyj wszystko na puszystą masę. Dodaj cukier waniliowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Następnie dodaj sól oraz śmietankę i ponownie wymieszaj. W garnku rozpuść margarynę. Odstaw do ostygnięcia a następnie dodaj do ciasta.
Blachę wysmaruj margaryną i oprósz bułką tartą. Wyłóż połowę ciasta i piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.
W międzyczasie obierz jabłka, zetrzyj je na grubej tarce  i duś na wolnym ogniu z cukrem i cynamonem.
Białkiem, które pozostało posmaruj wyjęte z piekarnika ciasto. Wyłóż na nie przygotowane jabłka. Przykryj resztą ciasta. Wstaw do piekarnika na kolejne 15-20 minut.
Ciasto można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz