piątek, 13 lutego 2015

Ciasto z kaszą manną

Składniki :
- 1 l mleka
- 250 g margaryny lub masła
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kaszy manny
- 3-4 łyżki kakao
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 duże opakowania herbatników
POLEWA:
- 200 g czekolady (gorzkiej lub mlecznej)
- 50 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania :

1. Do garnka wlać 1 l mleka, wsypać cukier i dodać masło lub margarynę. Wstawić na mały ogień i poczekać, aż tłuszcz się roztopi. Wsypywać kaszę mannę, cały czas mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać kakao oraz cukier waniliowy. Całość ponownie wymieszać.
2. Blachę wyścielić herbatnikami, a na nie wyłożyć gorącą masę. Deser przykryć drugą warstwą ciastek.
3. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Wlać 50 ml mleka i wsypać 2 łyżeczki cukru pudru. Polewę dokładnie wymieszać, a następnie wylać na herbatniki. Gdy masa ostygnie, ciasto wstawić na 1 godz. do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz