Składniki :
- kilka listków mięty
- cienki plasterek imbiru
- garść suszonej żurawiny
- 6 goździków
- laska cynamonu
- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1,5 szklanki soku jabłkowego
- 1 szklanka esencji herbacianej
- 0,5 szklanki soku żurawinowego
- sok z 1 cytryny
- 1 butelka białego półsłodkiego wina gronowego
Sposób przygotowania :
1. Podstawą ponczu jest esencja przygotowana ze świeżej mięty, imbiru, żurawiny i przypraw korzennych. Składniki umieszczamy w rondelku, zalewamy sokiem jabłkowym i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz i gotujemy ok. 5 minut. Po zdjęciu z kuchenki dolewamy czarną herbatę i odstawiamy do wystudzenia.
2. Mniej więcej po godzinie wywar odcedzamy, wlewamy do większego naczynia, łączymy z sokiem żurawinowym i cytrynowym oraz winem. Mieszamy. Lekko podgrzewamy. Ewentualnie dosładzamy do smaku. Gorący poncz nalewamy do szklaneczek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz