sobota, 15 listopada 2014

Gołąbki PASCALA

0,5 kg młodej kapusty posiekać i osolić. Odczekać 30 minut. Wycisnąć, dodać 0,5 kg mięsa mielonego, 3 jajka; 1,5 szklanki kaszy mannej, wegetę, pieprz i sól. Wszystko wyrobić. Formować kulki, obtaczać w mące i usmażyć. Przełożyć do garnka. W drugim garnku rozrobić 3 kostki rosołowe; 1,5 litra wody, 2 koncentraty pomidorowe i mieloną słodką paprykę. Zalać gołąbki i dusić 40 minut.

2 komentarze:

  1. Droga Loretto, a czy owe gołąbki nie rozpadną się przy tak długim czasie duszenia? Kiedyś trafiłam na podobny przepis ale o innych proporcjach i składzie wzbogaconym o ryż i niestety przepis okazał się totalną klapą a obiad katastrofą bo zamiast garnka gołąbków miałam jedynie pół garnka pływającej kapusty i ryżu w sosie pomidorowym a gołąbków w całości było jak na lekarstwo. Więc w czym leży sekret ? Pozdrawiam :-) ®

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zdarzyło mi się żeby te gołąbki się rozpadły. Po prostu trzeba pilnować tego żeby dusiły się te 40 minut i najlepiej na małym ogniu :)

      Usuń