niedziela, 16 listopada 2014

Kotlety mielone z marchewką

Składniki :
- 8 pieczarek
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 100 g sera żółtego
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- sól
- 1-2 łyżeczki majeranku
- 1 czerstwa bułka
- olej do smażenia
- pieprz
- jajko
- bułka tarta do panierki

Sposób przygotowania :
1. Marchewkę i pieczarki dokładnie obrać oraz opłukać, a następnie razem z żółtym serem zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
2. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie i starannie odcisnąć. Mięso mielone przełożyć do większej miski. Dodać starte pieczarki, ser żółty oraz marchewkę.
3. Do zawartości naczynia dołożyć odciśniętą bułkę, 1 jajko oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość oprószyć solą, pieprzem i majerankiem, po czym dokładnie wymieszać i wyrobić wilgotną dłonią jednolita masę.
4. Z masy mięsnej uformować niewielkie kotleciki o obtoczyć je w bułce tartej. Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor i osączyć na ręczniku papierowym.

2 komentarze:

  1. Smakowite urozmaicenie kotletow, na pewno spróbujemy na niedzielny obiad ! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie napisz czy się udały i czy smakowały :)

      Usuń