sobota, 15 listopada 2014

Ryba po japońsku

Składniki :
- 1 kg fileta pangi
Ciasto :
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 0,5 szklanki wody
- łyżeczka wegety
Zalewa :
- 3 szklanki wody
- 3/4 szklanki oleju
- mały słoik przecieru pomidorowego
- 4 łyżki ketchupu
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki octu 10%
- 4 cebule
- 4 ogórki kiszone
- 4 papryki
- łyżka wegety

Sposób przygotowania :
1. Rybę pokroić w paski ok. 5 cm. Posypać wegetą i odstawić.
2. Składniki na ciasto wymieszać mikserem. W tym cieście obtoczyć rybę i usmażyć ją.
3. Warzywa pokroić, zalewę gotować 5-10 minut.
4. Wystudzoną rybę i zalewę przekładać warstwami. Podawać na drugi dzień.

3 komentarze:

  1. Mam pytanie - w czym, a raczej do czego najlepiej przekładać rybę ? Słoik, garnek, jakieś naczynie ? i jeszcze odnośnie krojenia ryby - kroić w poprzek czy wzdłuż ryby ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kroję w poprzek a rybę przekładam w większej salaterce lub naczyniu żaroodpornym. To zależy od tego jak dużo tej ryby wyjdzie :)

      Usuń
    2. Dzięki, dzięki :-) rybka już w środę na spróbowanie dla rodzinki :-D

      Usuń