sobota, 6 grudnia 2014

Ciasto do pizzy

Składniki :
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 50 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka oleju roślinnego
- 1 szklanka letniej przegotowanej wody
- masło lub margaryna do posmarowania blach

Sposób przygotowania :

Do miski wsypujemy mąkę, sól i wlewamy olej. Drożdże rozdrabniamy do szklanki i zalewamy letnią wodą - mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Zawartość szklanki wlewamy do miseczki a całość dokładnie mieszamy. Wyrabianie ciasta to okres około 15 minut. Dobrze wyrobione ciasto nie może kleić się do miski i ręki. Nie może być również zbyt suche - w cieście znajdują się ciężkie do rozrobienia grudki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Na blat wysypujemy troszkę mąki i formujemy z ciasta placki wielkości naszych blach do pieczenia. Aby zapobiec przywarciu pizzy do blachy, smarujemy ją odrobiną masła lub margaryny. Uformowane ciasto wykładamy na blachę i smarujemy ketchupem. Teraz pozostaje wyłożyć ulubione dodatki. Wszystko posypujemy startym na tarce żółtym serem. Pizzę można posypać przyprawami - np. bazylia, oregano, majeranek. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na okres około 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz