sobota, 27 grudnia 2014

Ciasto marchewkowe

Składniki :
Biszkopt :
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- cukier waniliowy (16g)
- 3-4 łyżki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa marchewkowa :
- 4 szklanki soku marchewkowego
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
- 3 łyżki cukru
Masa śmietankowa :
- 400 g śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
Ponadto :
- 4 paczki herbatników (25-30 szt.)
- 100 g czekolady

Sposób przygotowania :

Biszkopt :
1. Białka ubić z cukrem na puszystą pianę.
2. Dodać żółtka i wodę.
3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do jajek. Delikatnie wymieszać.
4. Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 25x40 cm
5. Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni
Masa marchewkowa :
1. Szklankę soku wymieszać z budyniem.
2. Pozostały sok zagotować. Wlać sok z budyniem oraz cukier, dokładnie wymieszać.
Masa śmietankowa :
1. Śmietanę schłodzić, ubić z cukrem i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną.
Ciasto marchewkowe :
1. Gorącą masę marchewkową wylać na ostudzony biszkopt.
2. Na masie rozłożyć herbatniki. Odstawić do ostygnięcia.
3. Masę śmietankową wyłożyć na wierzch ciasta i posypać startą czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz