sobota, 6 grudnia 2014

Babka barwna

Składniki :
- 2 czubate szklanki mąki pszennej
- 5 jaj
- 1,5 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- szklanka wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- kisiel cytrynowy i wiśniowy (zamiast wiśniowego może być truskawkowy)
- 1-2 łyżki kakao
- kilka kropel aromatu waniliowego

Sposób przygotowania :

Żółtka utrzeć z cukrem i nadal ucierając, dodawać po łyżce oleju, wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę ubitą z białek i aromatu. Podzielić ciasto na trzy części. Pierwszą wymieszać z kisielem cytrynowym, drugą - z wiśniowym lub truskawkowym a trzecią - z kakao. Do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 25 cm i wysokości 11 cm wlać najpierw masę kakaową, na nią - cytrynową, a na wierzch - wiśniową lub truskawkową. Piec około 60-80 minut w temperaturze 180-200 stopni C.

1 komentarz:

  1. Świetne urozmaicenie popularnej babki :-) spróbuje przy najbliższej okazji :-) pozdrawiam :-) ®

    OdpowiedzUsuń