Składniki :
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 4 jajka
- 1 szklanka maku
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat migdałowy
- lukier (niekoniecznie)
Wykonanie :
Obydwie mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć, ciągle ucierając wbijać stopniowo jajka, dodać cukier i powoli dodawać oba rodzaje mąki. Wlać mleko i wsypać mak, dodać aromatu migdałowego. Dokładnie utrzeć. Ciasto wlać do dużej formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni ( ustawienie piekarnika góra-dół, 2 poziom od dołu) przez ok. 40 minut. Ostudzoną babkę polukrować i posypać płatkami migdałowymi lub uprażonymi orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz