niedziela, 17 grudnia 2017

Ciasto czekoladowe

Składniki :

- 250 g mąki tortowej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki kakao bez cukru
- 200 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 200 ml oleju
- 220 ml maślanki
- 3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo :
- 150 g mlecznej czekolady
- kolorowa posypka cukrowa

Wykonanie :

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni na funkcji góra-dół.
2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.
3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę i jajka.
4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.
5. Tortownicę o średnicy 21-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając. Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.

1 komentarz:

  1. Watch Videos and Highlights of 'Shrek: The Megaways' - VideoDl.cc
    Videos and Highlights of 'Shrek: The Megaways' - youtube to mp3?trackid=sp-006 VideoDl.cc

    OdpowiedzUsuń