poniedziałek, 4 grudnia 2017

Prosty chleb pszenny

Składniki na 1 bochenek :

- 700 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 25 g masła, roztopionego
- 1 saszetka suchych drożdży (7 g) lub 14 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml letniego mleka
- 300 ml letniej wody

Wykonanie :

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to ok. 1,5 godziny).

Ciasto po wyrośnięciu uderzyć pięścią, ponownie lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószoną mąką. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut (lub dłużej) w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.

Używając ostrego noża naciąć chleb kilkakrotnie, oprószyć mąką.

Piekarnik rozgrzać do 230 stopni i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty, brązowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.


_______________________________________________

Przepis pochodzi ze strony www.mojewypieki.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz